tirsdag 17. november 2009

Eksperimentering med lukkertid!


I dag har vi hatt en time på oss til å eksperimente og leke oss litt med kameraets lukkertid, under funksjonen: Tv. Som et sammendrag fant vi fort ut at det vi hadde lært stemte; lang lukkertid fanger mer lyst og bevegelser blir uklare/viser. Her er et bilde av meg springende i gangen på skolen vår, med lukkertid 1/5" Hadde vi derimot for lang lukkertid som så mye som 5 sekunder ble det så mye at man ikke en gang kunne se en person som gikk forbi. Vi testet hvor mye vi kunne fange ved at en medelev av meg; Lise hoppet fra et bord. Her var det veldig tydelig hvor mye lykkertiden hadde å si. På bildet mot venstre var lukkertiden 1/200 sekunder, det ser nesten ut som om hun står stille i luften, eller står på stolene; men nei, hun hopper! På bildet mot høyre derimot har kameraet fanget henne i det hun hoppet og når hun landet fordi det var her hun stod over lengst tid, hoppet i luften kom ikke med fordi det skjedde for fort i forhold til lukkertiden. Den hadde vi på dette bildet stillt inn til 1,3" ( " står for sekund).

 

På bildet mot høyre hvor lukkertiden er såpass liten måtte vi bruke blits for å klare å fange bevegelsen med lys. Et bedre eksempel på dette har jeg her:


 

På disse bildene har vi hatt liten lukkertid, det første er 1/400 og det mot høyre er 1/200. Du ser klart hvor lite lys som kommer med på det første bildet, vi skrudde også på blitsen på det andre slik at det skulle komme rikelig med lys til. Men man kunne laget mange spennende bilde uten blitsen også, det er alt etter hve du skal bruke bildet til og hvilken stemning du vil formidle. Lukkertid er absolutt et godt redskap å kunne. Synd jeg ikke har speilreflekskamera da.

En annen ting vi prøvde var å tegne med en lampe. Vi gikk inn i et rom, trakk for gardinene og slukket lyset. Vi hadde med oss en liten lampe. Vi skrudde lukkertiden som til så mye som 4", og bevegde lampen for å lage et mønster. Dette var et eksperiment vi skulle brukt mer tid på for å få det helt til, helst ville vi tegne er hjerte, men vi fikk ikke det helt til. Her er i allefall resultatet, og det var i grunnen ganske kult vil jeg si!På di to siste bildene jeg legger ut av vår kjekke time kan du kanskje selv tenke deg til ca. lukkertid vi har brukt på bildene?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar